Ontstaan & Geschiedenis

Stichting Nannewiid

Ontstaan & Geschiedenis

Het Nannewijd is een meer in de gemeente De Friese Meren. Het ligt ten westen van de plaats Heerenveen, ten oosten van het dorp Joure, ten noorden van het dorp Sintjohannesga en ten zuiden van het dorp Oudehaske. Het Nannewijd is ontstaan door vervening. Door het Nannewijd loopt de Veenscheiding, een vaart die vroeger voor het vervoer van turf werd gebruikt. Deze vaart loopt aan de oostkant door naar Heerenveen. In het verleden werd de Veenscheiding gebruikt voor de wateraanvoer naar het meer. Eutrofiëring in de tweede helft van de vorige eeuw leidde tot een sterke achteruitgang van de waterkwaliteit. Overmatige algenbloei in voorjaar en zomer maakten het water groen en troebel en de algen overgroeiden de waterplantenvegetatie. Resuspensie uit de dikke sliblaag op de bodem, door wind en golfslag, verhoogde de troebeling in de ondiepe plas.

Ook de bodemwoelende brasems, die door de achteruitgang van de snoek niet meer in aantal werden gereguleerd, verergerden de troebeling. Water – en oeverrecreatie werden steeds beperkter en de waterkwaliteit daalde naar een niet aanvaardbaar niveau. Om de waterhuishouding te verbeteren werd de waterhuishouding gescheiden van het agrarisch gebied, zodat de toevoer van fosfaat en stikstof via de uitgespoelde meststoffen werd opgeheven. Hiermee werd tevens tegemoetgekomen aan de wens van de agrariërs om het waterpeil in hun gebied te kunnen verlagen ten behoeve van het gebruik van zware landbouwmachines. Het inlaatwater vanuit de Tjonger naar het Nannewijd werd gezuiverd van
nutriënten door het over een ca 18 ha groot rietveld “helofytenfilter” te leiden. Vervolgens werd er in 1995 ca 100.000m3 baggerslib uit de plas verwijderd.

Ook werd actief biologisch beheer toegepast, waarbij ca 80% van de dominerende brasempopulatie werd weggevangen. Door de maatregelen namen fosfaat- en stikstofconcentratie af, waardoor minder vaak algenbloeien optraden in voorjaar en zomer. Het doorzicht in de plas nam geleidelijk toe. Helaas sedimenteerde tussen 1998 en 2018 alweer grote hoeveelheden slib over een groot oppervlak van de bodem. Verschillende delen van het meer zijn op dit moment aan het verlanden als gevolg van deze slibvorming hetgeen een ernstige bedreiging vormt voor de natuur en recreatie. Ondanks de verslibbing is de waterkwaliteit van het Nannewijd in de achterliggende jaren sterk verbeterd.

Omdat de waterkwaliteit van het boezemwater in de achterliggende jaren sterk verbeterd is door een veelheid aan maatregelen door it wetterskip Fryslân, is de aanvoer van water opnieuw verlegd naar de Veenscheiding. Hier wordt water ingelaten vanuit de Fryske boezem waarbij de rietgroei in de Veenscheiding als filter fungeert. Hier wordt water ingelaten vanuit de Fryske boezem waarbij de rietgroei in de Veenscheiding als filter fungeert. Het doorzicht is sterk verbeterd en de water vegetatie ontwikkelt zich in de delen waarbij er geen sprake is van een overmatige sliblaag zich explosief.

Het Nannewiid is grotendeels in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer.

Het beleidsplan